Lidt forskelligt om racen

Basenji’en, en hund fra det centrale Afrika, er en af de ældste racer der eksistere. Hunde af typen Basenji finder man i gammel Egyptisk kunst. Den nyere historie af racen leder til det tyvende århundrede, hvor de første hunde fundet i Zaire (på den tid Belgisk Congo) blev importeret til England og senere til Nord Amerika.
Hvad folk ved om Basenji, hvis de da overhovedet ved noget, er at de ikke gør. Basenji’en er imidlertid ikke lydløs den laver nogle “normale” hundelyde som klynken og knurren. Enhver Basenji ejer kan berette om den specielle Basenji lyd, jodlen. Jodlen er ofte beskrevet som lydende som en klukkende lyd. Basenji laver sædvanligvis kun lyde når de er glade. Susan Coe, beskriver i bogen “Out of Africa” denne jodlen som lyden fra et signalhorn, nogle meget melodiøse, og nogle meget stille. De mest stille Basenji jodler næsten aldrig, eller laver en stille jodlen i forbindelse med et gab. Coe nævner andre Basenji lyde som rævehyl, og hvad der bedste kan beskrives som et skrig.

Hvorfor gør en Basenji ikke?
Der er 2 teorier. En der bygger på de fysiologiske forskelle mellem Basenji og andre hunde. En anden forklaring er at Basenji er tæmmet til ikke at gø, som følge af, at vi mennesker foretrækker at hunde ikke gør. Basenji (og ulve) kan gø, men de gør det ikke. Det rigtige svar på spørgsmålet er, at vi faktisk ikke ved hvorfor de ikke gør

Hvad blev stamhunden brugt til?
I Afrika bliver Basenji brugt som en allround jagthund. Foruden anvendelse til fri jagt, blev de, og bliver de brugt til at jage antiloper ind i opstillede net og til at spore leoparder. Basenji’en er en allround hund til jagt.
Nogle jægere opfatter Basenji’en som en glimrende jagthund, og benytter sig af både dens stand og støver egenskaber.
Basenji’en kan anvendes både ved udstillinger, til lydigheds dressur og agility.
Og glem ikke Basenji’ens vigtigste arbejde: At glæde os mennesker og være vores skødehund.

Hvad slags hund er de?
Basenji’en er gavtyveagtig. De elsker at lege, De er meget intelligente. Din Basenji vil kende alle de kommandoer du lære den, men den vil for det meste lige tøve lidt, tænke sig om, inden den adlyder kommandoen. Basenji’en har tilbøjelighed til at være en dominerende hund. Derfor er det nødvendigt for en Basenji ejer at forstå dominans og en hunds opførsel, hvis de vil have det godt med en Basenji. Hvis du er parat til en indtagende og udfordrende ven, så er en Basenji den rette hund.

Fælder en Basenji?
Jo de gør. Basenji’en holder sig selv meget rene med deres egne plejemetode. De fleste hunde fælder, og Basenji er ikke en undtagelse. Men deres pels er så kort, så med lidt støvsugning skulle dette ikke være noget problem.

Hvor meget pleje skal de have?
Generelt vil man næsten ikke kunne lugte en Basenji. Den skal kun bades sjældent (hver 3 - 6 måned). Basenji har til dels en følsom hud. Hvis den skulle få lopper, så vær forsigtig med at benytte skrappe loppeshampoer. Prøv at gnide lidt loppeshampo på hundes mave. Hvis det påførte sted bliver rødt eller hudløs, så undlad denne shampo. Til udstilling foretrækker mange udstillere kun at gøre lidt eller intet pleje af pelsen.

Er Basenji’en aktiv?
Basenji’en er en jægere. Den kræver en hel del aktivitet for at man holdes fri for problemer. En voksen hund kan kræve mindst en times aktivitet pr. dag for at være glad, mens andre ikke kræver meget mere end en spadseretur.
Men det er et vildledende spørgsmål. De fleste Basenji er aktive, men de er ikke “overgearede” som mange andre aktive hunde, og når de er sammen med de fleste mennesker, virker de rolige.

Er Basenji destruktiv? Har de tendens til at tygge på ting?
Basenji’en kan lide at tygge, faktisk kan de lide at tygge på enhver ting og alting, Sko, sokker, aviser, stole, sofaer, sten, metal, hegn, træer og specielt DIG. Hvalpeafskærmning er meget vigtigt, da det holder ting uden for deres rækkevidde. Så der er beskæftigelse! En træt Basenji vil ikke tygge på noget. Netop dette at Basenji’en er meget nysgerrig kan måske være årsag til at tygge og smage.
De fleste opdrættere foreslår et hundebur til din Basenji, for at undgå problemer. De ved hvad de taler om. En Basenji der er trænet og anbragt i et hundebur når du ikke er hjemme vil spare dig for at erstatte mange ting.
(Ikke alle Basenji er destruktive, som Racerepræsentant kender jeg til flere som ikke har disse tendenser).

Er det gode vagthunde?
Nej, Basenji er lille og ikke gøende. De kan meget godt advare dig næsten lydløst, at noget kommer til din dør. Men deres manglende gøen vil ikke afskrække nogen. Basenji’en er også en smule for lille til at virke skræmmende når man går en tur. Vælg en anden hund hvis det er en vagthund man ønsker. Jeg kan huske en vittighed i en avis, da jeg havde min første Basenji, på billedet var et tegn hvorpå der var skrevet “Pas På, Stille Hund”.

Hvordan er de sammen med børn?
Basenji kan som regel godt lide børn. Men som med enhver hund, tidlig samkvem med børn er meget vigtig. Dog, Basenji og børn vil prøve at trætte hinanden, og dette gøres ved at lege, som begge kan have glæde af, men altid i overvågelse af en voksen, som kan styre et barn, sådan at hunden ikke lider overlast.

Kan Basenji’en lide at svømme? At blive våd?
I et eneste ord, NEJ, dog med enkelte undtagelser. Basenji’en er meget pertentlig med dens ydre. Den plejer regelmæssigt sig selv, og de fleste Basenji får aldrig den normale lugt af hund. En del af dette er deres uvilje mod vand. Basenji’en vil undgå vand hvis de kan. Hvis du går tur med dem i regn, vær forberedt på en anklagende stirren, som om regnen var din skyld. Der er altid undtagelser, og det hjælper hvis vandet er varmt.

Denne beskrivelse om Basenji er skrevet af Elizabeth Adams, med hjælp af Ann Potter, Troy Shadbolt og Fred Sienko, og oversat samt fordansket af Finn Skaaning

 

Alternative navne for racen
African Bush Dog
African Barkless Dog
Ango Angari
Avuvi
Congo Dog
Congo Terrier
Zande Dog


08-12-2011